DE SMELTKROES

De Smeltkroes is dé bedrijfsverzamelplaats voor makers in de regio Nijmegen. Direct aan de Waal, in de voormalige Honigfabriek, staat het ‘maken’ centraal. Verdeeld over drie panden op het Honigcomplex bevinden zich zowel instrumentenbouwers als webdesigners, keramisten en bierbrouwers, edelsmeden en grafisch vormgevers.

Dit platform voor creatieve ondernemers is door ons opgericht vanuit de behoefte een plek te maken voor makers zoals wijzelf. Een plek waar oude ambachten en nieuwe technieken samenkomen. Waar kruisbestuiving tussen verschillende ondernemers leidt tot nieuwe interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en gezamenlijke opdrachten.

De Smeltkroes is zodanig ontworpen dat je meteen bij de makers binnen kunt lopen en kent een interne geluidszonering zodat zowel de beeldhouwer als de webapplicateur ongestoord hun werk kunnen doen. Daarnaast biedt De Smeltkroes aan haar inmiddels 130 makers een vergaderruimte, workshopruimte, schaftlokaal en compleet ingerichte machinale. Aan het gebruik maken hiervan zijn geen extra kosten verbonden. Daarnaast is De Smeltkroes echt een platform voor de creatieve ondernemers, waarbij de maakcultuur in Nijmegen maximaal wordt geëtaleerd.

De Smeltkroes wordt als social enterprise in het boek ‘De kanarie in de kolenmijn’ van Marianne Thieme en Ewald Engelen als inspirerend voorbeeld van innovatie bedrijvigheid aangehaald en daar zijn we best een beetje trots op.

LOCATIEHonigcomplex | De Smeltkroes | Waalbandijk 16 | 6541 AJ Nijmegen
ROL / AANDEELinitiatiefnemers, aanstichters, smeltmeesters
CREDITSfotocredits | Duncan de Fey, Raymond Kruisbergen videocredits | Koos van Dael, Marloes Morshuis, Brigitte Koopmans, Margot Brand, Anke de Groot, José Ververda, Twan Peeters, Daniëlle Papenborg, Suzan Doornbos, Roel Hugen, Vera Lebens, Martijn Polman, Josie de Mol, Eveline Sonneville, Mareef Film