DE NIEUWE HONIG

De Honigfabriek ook wel stiefselkeet genaamd is al ruim een eeuw een begrip in Nijmegen. De geschiedenis van Honig in Nijmegen start in 1914 toen het bedrijf de fabriek kocht van haar grootste concurrent. In Nijmegen produceerde het bedrijf tarwezetmeel. Hierdoor kon Honig soepen gaan maken en later ook vermicelli.

Vanaf 2014 is de voormalige Honigfabriek tijdelijk in gebruik als nieuwe culturele hotspot in Nijmegen. Ook de door Studio in de maak bedachte makersplaats De Smeltkroes, waar 130 creatieve ondernemers zich hebben gevestigd, bevindt zich op het terrein van het Honigcomplex.

In 2022 gaat het gebied op de schop. En waar eerst hele complex gesloopt zou worden blijft nu door het succes van het huidige gebruik een deel behouden. Studio in de maak  onderzoekt in samenspraak met een aantal huidige gebruikers en het Ontwikkelbedrijf Waalfront, een samenwerking tussen de Gemeente Nijmegen en BPD Bouwfonds, welke bestemming er gegeven kan worden aan de behoudenswaardige delen van de fabriek. Zodanig dat er ook op kleinere schaal een meerwaarde ontstaat voor de stad als wel de wijk die er omheen wordt gebouwd. Waarbij De Nieuwe Honig zich als een nieuw type dorpskern op wijkniveau kan manifesteren.

SAMENWERKINGOntwikkelbedrijf Waalfront | Gemeente Nijmegen, BPD Bouwfonds, Huidige gebruikers Honigcomplex, De Smeltkroes
ROL / AANDEELdeelname aan toekomstverkenning, maken planvisualisatie